Du är här: Semesterguiden
»
»
Amsterdam

Amsterdam

~ Nederländerna ~

Amsterdam, Nederländernas huvudstad, ligger i provinsen Nordholland. Staden är hem för över en miljon människor är känd för sina kanaler, smala hus, cykelvägar, historiska arkitektur och liberala attityd till diverse saker.

Amsterdam är ett populärt turistmål och lockar mer än 17 miljoner besökare varje år.

Amsterdam har varit ett viktigt centrum för handel och kultur sedan 1200-talet. Staden har många museér, inklusive Rijksmuseum, som innehåller verk av Rembrandt och Vermeer. Amsterdam är också ett stort centrum för affärer och finans speciellt som Brexit drev ut företag från London.


Vädret i Amsterdam de närmaste dagarna

Att göra i Amsterdam

Amsterdam är en vacker stad med så mycket att erbjuda, från dess kanaler och smala gator till dess livliga nattliv.

Staden har något för alla, oavsett om du letar efter en lugn promenad genom det historiska distriktet eller vill festa hårt hela natten. Amsterdam är definitivt en oförglömlig upplevelse.Fler aktiviteter i Amsterdam!

Mer info om Amsterdam

Amsterdam är en av de äldsta städerna i världen. Den bosattes först som en liten fiskeby på 1100-talet. Med åren växte staden och blomstrade och blev ett viktigt centrum för handel och handel.

Amsterdam är också hem för många kända historiska landmärken, inklusive Anne Franks hus, Rijksmuseum och Van Gogh-museet.

Kultur: Vad gör Amsterdam unikt?

Staden Amsterdam är unik på många sätt. Det är en av de mest liberala och toleranta städerna i världen, och den har en rik kultur som är tydlig i dess arkitektur, konst och mat. Amsterdam är också känt för sitt kanalsystem, som är det största i Europa.

Kanalerna byggdes på 1600-talet som ett sätt att hjälpa till med transporter och handel. Idag är de en stor turistattraktion och är en stor del av det som gör Amsterdam unikt.

Arkitektur

Amsterdam är känt för sina många historiska byggnader och hus som daterar sig tillbaka till stadens "guldålder" på 1600-talet och tidigare. Här är några framstående exempel:

 • Rembrandts hus: Konstnären Rembrandt Harmenszoon van Rijn bodde och arbetade i detta hus mellan 1639 och 1658. Det ligger på Jodenbreestraat i Amsterdam och är nu ett museum som visar hans liv och verk.
 • Huset vid Zaanse Schans: Även om detta är lite utanför Amsterdam, representerar de traditionella trähusen, väderkvarnarna och hantverksbutikerna här arkitekturen och livsstilen från 1600- och 1700-talet.
 • Begijnhof: Detta är en av de äldsta innergårdarna i Amsterdam och hem för Beguines, en katolsk lekmannasysterorder. Det centrala kapellet och de omgivande husen bär spår av stadens tidiga historia.
 • Oude Kerk (Gamla kyrkan): Byggd omkring 1300-talet, det är Amsterdams äldsta byggnad och står i hjärtat av Red Light District.
 • Het Houten Huis: Beläget i Begijnhof, detta är det äldsta trähuset i Amsterdam, daterat till omkring 1528.
 • Museum Willet-Holthuysen: Detta är ett fantastiskt bevarat kanalhus från 1600-talet på Herengracht, som nu är ett museum som visar livet för en förmögen familj under den perioden.

Dessa byggnader är bara ett litet urval av de många historiska skatterna i Amsterdam. Staden är fylld med smala, lutande hus och byggnader som varje år lockar miljontals besökare på grund av sin rika arkitektur och historia.

Amsterdams kanaler

De flesta av Amsterdams kanaler byggdes under 1600-talets guldålder. Denna period av ekonomiskt välstånd ledde till en befolkningsexplosion, och staden behövde utvidgas.

Kanalerna designades delvis för transport och handel, men också för vattenhantering och försvar.

 • Struktur: Kanalsystemet är utformat i en halvcirkelform, med kanaler som strålar ut från stadens mitt. De tre huvudkanalerna, grävda i 1600-talet under stadens guldålder, är Herengracht (herrarnas kanal), Keizersgracht (kejsarens kanal) och Prinsengracht (prinsens kanal).
 • UNESCO:s världsarv: Sedan 2010 är Amsterdams kanalbälte med på UNESCO:s världsarvslista. Det uppmärksammar områdets historiska värde och dess unika stadsplanering.
 • Kanalbåtar: Ett av de mest populära sätten för turister att utforska Amsterdam är via kanalbåtsturer. Dessa båtar glider genom stadens vattenleder, erbjuder fantastiska vyer och insikter i stadens historia.
 • Husbåtar: Många av kanalerna är kantade med husbåtar, vilket är en unik aspekt av livet i Amsterdam. Vissa av dessa båtar är permanenta bostäder, medan andra hyrs ut till turister.
 • Broar: Det finns över 1 500 broar i Amsterdam som korsar kanalerna. Många av dessa broar är historiska, som den berömda "Magere Brug" (Smala bron) över Amstel-floden, som sägs vara en av de mest fotograferade platserna i staden.
 • Funktion: Förutom transport och bostäder, tjänade kanalerna också andra funktioner, inklusive försvar och vattenhantering. De hjälpte till att reglera vattennivåerna och skydda staden från översvämningar.
 • Vikten av underhåll: Med så många kanaler krävs regelbundet underhåll. Staden arbetar ständigt med att rensa kanalerna från skräp, säkerställa att broarna är säkra och bibehålla vattenkvaliteten.

Dessa vattenleder, med sina reflekterande ytor och historiska byggnader på båda sidorna, ger Amsterdam en lugnande atmosfär och är en central del av dess charm. Oavsett om man utforskar dem till fots, på cykel eller med båt, erbjuder kanalerna en unik inblick i stadens själ och historia.

Nattliv: En stad som aldrig sover

Det är något med Amsterdam som bara drar in folk. Kanske är det det oändliga nattlivet, eller det faktum att det alltid finns något att göra. Oavsett vilken tid på dygnet det är så är det alltid någon ute och går i Amsterdam.

Staden blir levande på natten, med barer, restauranger och klubbar som lockar folk från hela världen. Du kan hitta all sorts musik och underhållning här, från technoklubbar till jazzbarer. Det finns något för alla i Amsterdams nattliv.

Även om du inte gillar att klubba eller dricka, finns det fortfarande massor av saker att göra i Amsterdam på natten. Staden är hem för några av de bästa museerna i världen, och de är alla öppna sent på fredagar och lördagar.

Shopping: Från traditionellt till trendigt

Det finns inget sätt att handla i Amsterdam. Du kan hitta traditionella butiker som säljer ost, träskor och andra holländska varor, samt trendiga butiker och varuhus.

Damstraat och Kalverstraat är två av de populäraste shoppinggatorna i staden. Om du letar efter souvenirer, bege dig till Albert Cuypmarkt eller Waterlooplein-marknaden.

Amsterdam En kulinarisk njutning

Mat i Amsterdam är en kulinarisk njutning. Det finns många restauranger att välja mellan, med kök från hela världen. Du kan hitta allt från traditionell holländsk mat till indiska och thailändska restauranger.

Staden har också ett stort antal kaféer, där du kan köpa kaffe och bakverk, eller äta en lättare måltid. Det finns också ett antal marknader där du kan köpa färskvaror, kött, fisk och ostar.

Flyg till Amsterdam

En direktflygning mellan Stockholm och Amsterdam tar vanligtvis omkring 2 timmar. Det kan finnas variationer i flygtider beroende på väderförhållanden och exakt rutt.

Några av de flygbolag som trafikerar sträckan mellan Stockholm och Amsterdam inkluderar SAS (Scandinavian Airlines), KLM, Norwegian och Transavia. Det kan finnas fler flygbolag som trafikerar denna rutt, så det är bäst att kolla med en aktuell flygsökmotor eller resebyrå för uppdaterad information om flygbolag och tillgängliga flygningar.

Slutsats

När allt är sagt och gjort är Amsterdam en av de vackraste och mest intressanta städerna i världen.

Med sina smala gator, charmiga kanaler, imponerande arkitektur och livliga kultur är det lätt att förstå varför så många människor blir kära i den.

Det finns alltid något att se och göra på din resa till Amsterdam, oavsett om du är intresserad av historia, konst eller nattliv. Så om du letar efter en stad som har allt, se till att lägga till Amsterdam på din lista.


Amsterdam - Semesterguiden.nu

Vanliga frågor och svar om Amsterdam

Amsterdam är mest känd för sina historiska kanaler, vackra arkitektur, tulpaner, och konstmuseer som Van Gogh-museet och Rijksmuseum.

Staden är också känd för sin liberala inställning till saker som cannabis och Red Light District.

Om vi undantar det dom staden är mest känd för (se ovan) så återstår shopping, museum och mat.

Vår eller tidig höst är bästa tiderna att besöka Amsterdam. Sommaren kan bli väldigt varm och fuktig och dessutom är det massa turister.

I Amsterdam talas huvudsakligen nederländska. Engelska talas dock också i stor utsträckning, särskilt i turistområden, affärer och hotell.

Det är också vanligt att höra andra språk som tyska och franska.

Tekniskt sett är cannabis inte lagligt i Nederländerna, men det tolereras i små mängder (upp till 5 gram).

Detta är känd som "gedoogbeleid", vilket ungefär översätts till en "tolerans policy". Du kan köpa och röka cannabis på så kallade "coffee shops".

Cykling är ett av de vanligaste sätten att ta sig runt i Amsterdam tack vare stadens omfattande nätverk av cykelbanor.

Staden har också ett omfattande kollektivtrafiksystem som inkluderar bussar, spårvagnar och tunnelbana.

Att gå är också ett bra alternativ eftersom centrum är relativt kompakt.

Några populära maträtter i Amsterdam inkluderar Stroopwafels (en slags sirapsfylld våffla), pannenkoeken (tunn holländsk pannkaka), haring 'hollandse nieuwe' (rå sill serverad med lök och inlagda gurkor) och Bitterballen (friterade köttbullar serverade med senap)

Innehåll
Bästa tiden att resa till Amsterdam:
Vår, sommar och höst
Valuta i Nederländerna:
Euro / €
Invånare i Amsterdam:
820 000
Flygtid
2 timmar
© Copyright 2009 - 2024
pencilcross