Du är här: Semesterguiden
»
»
Beijing

Beijing

~ Kina ~

I hjärtat av Kina ligger Beijing, en blandning av gammalt och nytt, där århundraden av historia möter modern arkitektur. Från kejsarnas palats till blinkande skyskrapor, upplev en värld av kontraster.


Vädret i Beijing de närmaste dagarna

Att göra i Beijing

Mer info om Beijing

Tänk dig att kliva ut från ett flyg efter 8-9 timmars flygning från Stockholm, och den pulserande atmosfären av en stad med över 21 miljoner invånare omsluter dig. Välkommen till Beijing.

När du först landar på Beijing Capital International Airport känns allt kanske lite överväldigande. Men oroa dig inte, stadens transporter är här för att hjälpa. Om du vill dyka rakt in i stadens puls, hoppa på flygplatståget, och inom en timme befinner du dig i hjärtat av staden.

Men innan du drar ut för att utforska, låt oss prata lite om när du borde besöka. Våren, när stadens trädgårdar blommar i nyanser av rosa och vitt, är särskilt förtrollande. Men hösten, när löven ändrar färg och det finns en skarp kyla i luften, har sin egen magi.

Så, var börjar man? Kanske med en tidsresa till Den Förbjudna staden. Föreställ dig att vandra genom de gamla korridorerna där kejsare en gång styrde. Eller ta en båttur på Kunming Lake vid Sommarpalatset och känn historiens vingslag.

När kvällen faller, kan du hitta budgetvänligt boende som Peking Downtown Backpackers i en av stadens historiska hutongs, eller om du känner för lyx, kan The Peninsula Beijing vara mer din stil.

Innan du lämnar, glöm inte att fördjupa dig i kulturen. En kväll på Peking Opera House, där skådespelare i färgstarka dräkter utför traditionell kinesisk opera, är ett måste.

Men som med alla resor, kom ihåg att respektera lokala traditioner. Ett litet böjt huvud eller ett enkelt handslag räcker för att hälsa. Och om du är osäker på språket, ett leende går långt. Men det kan också vara användbart att känna till några fraser på mandarin, som ”Ni hao” (Hej) eller ”Xie xie” (Tack).

Från flyplatsen

När du landar på Beijing Capital International Airport (PEK) eller Beijing Daxing International Airport (PKX), har du flera alternativ för att ta dig in till stadens centrum:

Flygplatståget från PEK

Detta är ett bekvämt och snabbt alternativ. Tåget kopplar flygplatsens Terminal 3 och Terminal 2 med staden vid stationen Dongzhimen.

Resan tar cirka 20-25 minuter från Terminal 3 och 15-20 minuter från Terminal 2.

Från Dongzhimen kan du byta till andra metrolinjer för att nå din slutdestination i staden.

Daxing Airport Express från PKX

Om du landar på Daxing flygplats, ansluter detta snabba tåg flygplatsen med Caoqiao tunnelbanestation på stadens södra sida. Resan tar ungefär 20 minuter.

Taxi

Båda flygplatserna har taxistationer där du kan ta en officiell taxi till staden. Resan tar, beroende på trafiken, mellan 45 minuter till över en timme.

Var noga med att ta en officiell taxi med en tydligt synlig taxameter.

Ett tips från min egen erfarenhet: Ha din destination skriven på kinesiska eller visa en karta, eftersom inte alla taxichaufförer talar engelska.

Buss

Det finns också flygplatsbussar som går till olika delar av staden från båda flygplatserna. Dessa kan vara ett billigare alternativ än tåg eller taxi, men resan kan ta längre tid beroende på trafik och vald rutt.

Förbokad bil eller shuttle

Många hotell erbjuder transfer från flygplatsen, antingen gratis eller mot en avgift. Detta kan vara bekvämt om du reser med mycket bagage eller om du vill undvika besväret med att hitta transport när du anländer

Vilket alternativ du än väljer, kom ihåg att Beijing är en stor och livlig stad, så förvänta dig lite trafik, särskilt under rusningstid. Planera därför extra tid om du behöver vara någonstans vid en specifik tidpunkt.

Kulinariska upplevelser

Maten? Ah, det verkliga hjärtat av varje resa till Kina. Luta dig tillbaka på en gammal trästol i Wangfujing Snack Street och njut av läckra gatumatdelikatesser. Eller om du är sugen på något mer sofistikerat, kan en traditionell Pekinganka på Quanjude vara precis det du letar efter.

Beijings kulinariska landskap är färgstarkt och varierat. Låt oss fördjupa oss i några av de mest lockande delikatesserna:

1. Pekinganka (北京烤鸭, Běijīng kǎoyā)
Detta är utan tvekan Beijings mest kända rätt. Tänk dig knaprig hud, saftigt kött och rik smak, serverad med tunna pannkakor, vår lök och söt bönpasta. För den bästa upplevelsen, besök Quanjude eller Da Dong, två legendariska restauranger som specialiserat sig på denna rätt.

2. Jiaozi (饺子)
Dessa kinesiska dumplings kan vara fyllda med allt från fläskkött och kål till skaldjur eller köttfärs. De kan kokas, ångas eller stekas. Doppa dem i en blandning av soja, vinäger och chiliolja för extra smak.

3. Zhajiangmian (炸酱面)
Detta är en klassisk nudelrätt med tjocka handgjorda nudlar, toppade med en rik sås gjord på fermenterade sojabönor och malet fläskkött. Blanda nudlarna med såsen och njut!

4. Mongolian Hotpot (蒙古火锅, Ménggǔ huǒguō)
Beijing, med sitt kalla klimat, är den perfekta platsen för att njuta av en varm och ångande hotpot. Du väljer själv dina ingredienser (kött, skaldjur, grönsaker, svampar) och kokar dem i en kryddig buljong.

5. Bao du (爆肚)
Detta är snabbkokta lammtrippa skivor som serveras med en kryddig sås. En favorit bland lokalbefolkningen!

6. Candied Hawthorn (冰糖葫芦, Bīngtáng húlu)
För den söta tanden, prova dessa karamelliserade hagtornsbär trädde på pinnar. De är söta, syrliga och helt enkelt läckra.

Praktisk Information

Valuta: Yuan (CNY).
Visum: De flesta behöver visum för att besöka Kina. Kolla med Kinesiska ambassaden innan din resa.
Nödnummer: Polis: 110, Ambulans: 120.
Miljö: Använd återanvändbara vattenflaskor och undvik engångsplast.
Språktips: Mandarin är det officiella språket. Medan engelska talas på större hotell och turistattraktioner, kommer några grundläggande fraser alltid till nytta.


Beijing - Den Förbjudna staden
Innehåll
Bästa tiden att resa till Beijing:
Vår och höst
Valuta i Kina:
Yuan
Invånare i Beijing:
22 milj
Flygtid
8-9 direkt
© Copyright 2009 - 2024
cross