Du är här: Semesterguiden
»
»
Dublin

Dublin

~ Irland ~

Denna livliga och charmiga stad är känd för sin rika historia, kultur och vänliga människor. I den här guiden kommer vi att utforska Dublins främsta sevärdheter, kulturella och sociala normer, budgetvänliga boendealternativ, mat och aktiviteter samt sommarens kulturella evenemang.

Luta dig tillbaka och följ med oss på en resa genom Dublins gator!


Vädret i Dublin de närmaste dagarna

Att göra i Dublin

Dublins mest kända attraktion är utan tvekan Guinness Storehouse, hem för det världsberömda ölet. En tur genom bryggeriet kommer att lära dig allt om dess historia och tillverkningsprocess, och avslutas med en utsökt provsmakning av den mörka drycken.Fler aktiviteter i Dublin!

Mer info om Dublin

Trinity College, grundat 1592, är Irlands äldsta och mest prestigefyllda universitet. Dess bibliotek innehåller över sex miljoner böcker och manuskript, inklusive den berömda Kellsboken, ett medeltida manuskript av de fyra evangelierna på latin.

För en promenad genom historien, besök Dublin Castle, som har rötter ända tillbaka till 1200-talet. Slottet har haft många funktioner genom åren och har varit bostad för brittiska kungligheter, säte för den irländska administrationen och nu en viktig turistattraktion.

Intill slottet hittar du den vackra Chester Beatty Library, med en enastående samling av manuskript och konstverk från hela världen.

För att uppleva Dublins kulturella hjärta, bege dig till Temple Bar, en livlig stadsdel fylld med pubar, restauranger, gallerier och butiker. Här kan du njuta av traditionell irländsk musik, uppleva stämningen på en lokal pub eller prova några lokala delikatesser.

Kulturella och sociala normer

Dublinare är kända för att vara vänliga och hjälpsamma, så tveka inte att be om hjälp om du behöver det.

Lokalbefolkningen uppskattar när besökare visar intresse för deras kultur och historia, så att lära dig några grundläggande fraser på gaeliska och lite om irländsk historia kommer att vara uppskattat.

Pubkulturen är central för Dublin, och att besöka en pub är ett måste för att få en autentisk upplevelse av staden. Var dock medveten om att rökning inomhus är förbjudet på offentliga platser, inklusive pubar och restauranger.

Budgetvänliga alternativ

Dublin erbjuder en mängd olika budgetvänliga boendealternativ, från vandrarhem och B&B:s till prisvärda hotell.

Generator Hostel och Abigails Hostel är två populära vandrarhem i centrum, medan Ariel House och Almara B&B erbjuder charmiga och prisvärda B&B-upplevelser.

När det gäller mat, kan du hitta prisvärda måltider på traditionella pubar, som erbjuder rätter som irländsk stew och fish and chips.

Om du föredrar att laga din egen mat, kan du besöka någon av stadens lokala marknader, som Temple Bar Food Market eller Moore Street Market, där du kan köpa färska, lokala råvaror.

För aktiviteter, titta efter gratis eller prisvärda evenemang och sevärdheter.

Matkultur

Dublins matkultur är en unik blandning av traditionella irländska rätter och internationella smaker, influerad av stadens befolkning och historia.

Besökare kan förvänta sig att hitta fylliga grytor, färskt fångad skaldjur och en mängd pubmat.

En sak du "måste" prova i Dublin är den irländska frukosten, som vanligtvis inkluderar ägg, bacon, korv, blodpudding och grillade tomater (rätt lik en engelsk frukost alltså, men säg INTE till lokalbefolkningen). Perfekt för att starta dagen på Irländskt vis.

En annan populär rätt är Dublin coddle, som är en fyllig gryta gjord med korv, bacon, lök och potatis. Denna rätt är en tröstmatsrätt som är perfekt för att värma upp en kall dag.

Fish and chips är en annan grundpelare i Dublins matkultur, med många lokala restauranger som serverar färskt fångad fisk stekt till perfektion självklart med krispiga pommes frites till.

För dem med en sweet tooth har Dublin många alternativ. Irish coffee och Guinness-tårta är två populära desserter som besökare inte vill missa. Dessutom har staden en blomstrande kaffe- och te-kultur, med flera oberoende kaféer som serverar drycker och godbitar.

Utöver den lokala maten är Dublin också känt för sin pubkultur. Du kan njuta av en pint Guinness eller irländsk whiskey på en av stadens många historiska pubar medan de lyssnar på livemusik och pratar med lokalbefolkningen.

Sammanfattningsvis är Dublins matkultur en perfekt reflektion av stadens rika historia och kultur, med gott om läckra och unika rätter att prova.


Dublin cityscape - Semesterguiden.nu
Innehåll
Bästa tiden att resa till Dublin:
Sommar
Valuta i Irland:
€ Euro
Invånare i Dublin:
550 000
Flygtid
3h
© Copyright 2009 - 2024
cross