Du är här: Semesterguiden
»
»
Istanbul

Istanbul

~ Turkiet ~

Istanbul är en av världens mest fascinerande städer med en rik historia, fantastisk arkitektur och en unik blandning av kulturer.

Staden sträcker sig över två kontinenter, Europa och Asien, och har varit huvudstad för tre stora imperier: det romerska, bysantinska och osmanska.


Vädret i Istanbul de närmaste dagarna

Att göra i Istanbul

Mer info om Istanbul

Ayasofya (Hagia Sofia): Ayasofya är en av Istanbuls mest kända landmärken. Det byggdes först som en kyrka under den bysantinska eran, omvandlades till en moské under den osmanska tiden och är nu ett museum. Dess fantastiska kupol, rika mosaiker och arkitektoniska underverk är ett måste för alla besökare.

Topkapı-palatset: Detta palats var hem för många osmanska sultaner och deras familjer. Palatset är en stor samling av byggnader och trädgårdar och erbjuder en inblick i det osmanska rikets historia och kultur.

Blå moskén: Detta är en av Istanbuls mest imponerande moskéer och är känd för sina vackra blå kakel och de sex minareterna som omger den. Blå moskén är fortfarande en aktiv moské, men öppen för besökare utanför bönetiderna.

Basilicacisternen: En underjordisk cistern byggd under den bysantinska tiden för att lagra färskvatten. Den mystiska atmosfären och de antika marmorpelarna gör det till en populär turistattraktion.

Stora basaren och Kryddbasaren: Dessa historiska marknader erbjuder en äkta smak av Istanbul och är perfekta för att köpa traditionella hantverk, kryddor, smycken och mycket mer.

Aktiviteter

 • Bosphorus Cruise: En kryssning längs Bosporen är ett utmärkt sätt att se både den europeiska och asiatiska sidan av Istanbul. Du kommer att passera otaliga palats, moskéer och fästningar längs vattnet.
 • Besök ett turkiskt bad: Ett besök i ett traditionellt hamam (turkiskt bad) är ett måste när du är i Istanbul. Det är en unik upplevelse att bli skrubbad och masserad i en historisk byggnad.
 • Utforska de historiska stadsdelarna: Istanbuls stadsdelar, såsom Fener, Balat och Ortaköy, erbjuder en inblick i stadens historia och kultur. Här kan du se gamla trähus, charmiga kaféer och smala kullerstensgator.

Transport

Istanbul har ett omfattande transportsystem som inkluderar bussar, spårvagnar, tunnelbana, pendeltåg och färjor.

Istanbulkartan, ett återanvändbart elektroniskt kort, kan användas för att betala för alla dessa transportmedel och ger rabatterade priser.

Taxi är också ett alternativ, men det är viktigt att använda en pålitlig tjänst och se till att taxametern är på.

Lokala maträtter

Istanbul är känt för sin fantastiska mat, och det finns många traditionella turkiska rätter att prova. Några exempel inkluderar:

 • Döner kebab: En populär gatumat, döner kebab görs av kött som roterar på en spett och skärs i tunna skivor. Det serveras vanligtvis i ett bröd med grönsaker och sås.
 • Meze: Små rätter som serveras som förrätt eller tilltugg, ofta bestående av oliver, hummus, sarma (vinbladsdolmar) och friterad ost.
 • Baklava: En söt efterrätt gjord av tunna lager filodeg fyllda med nötter och sockerlag.
 • Simit: En rund kringla täckt med sesamfrön som är populär till frukost eller som mellanmål.

Väder och klimat

Istanbul har ett tempererat klimat med varma somrar och milda vintrar. Den bästa tiden att besöka är under vår och höst, då temperaturen är behaglig och det är mindre turister.

Sommaren kan vara mycket varm och fuktig, medan vintern kan vara kall och regnig.

Budgetvänliga alternativ

Istanbul erbjuder många budgetvänliga alternativ för resenärer. Gatumat är oftast billigt och utsökt, och det finns många prisvärda restauranger och kaféer.

Dessutom är många av stadens sevärdheter gratis eller kostar en liten entréavgift. Det finns också många gratis kulturella evenemang, som konserter och utställningar.

Boende

Istanbul erbjuder en rad olika boendealternativ, från budgetvandrarhem till lyxhotell. Några prisvärda och populära områden att bo i inkluderar Sultanahmet, Beyoğlu och Galata.

För en lyxigare vistelse finns det femstjärniga hotell som Raffles Istanbul, Four Seasons Bosphorus och Çırağan Palace Kempinski.

Kulturella evenemang och aktiviteter

Staden erbjuder ett brett utbud av kulturella evenemang och aktiviteter året runt, inklusive musikfestivaler, konstutställningar och teaterföreställningar.

Istanbul Film Festival, Istanbul Jazz Festival och Istanbul Biennial är några av de större evenemangen som äger rum i staden.

Kulturella och sociala normer

Istanbul är en mångkulturell stad, och det är viktigt att vara medveten om lokala kulturella och sociala normer.

Även om det är en relativt liberal stad jämfört med andra delar av Turkiet, är det fortfarande viktigt att visa respekt för lokal kultur och traditioner. När du besöker religiösa platser, som moskéer, bör du klä dig respektfullt och täcka axlar och knän.

Kvinnor bör också ha en huvudduk till hands för att täcka håret. Det är också en bra idé att undvika överdriven offentlig kärleksbetygelser, eftersom det kan anses opassande i vissa sammanhang.

Säkerhetstips

Istanbul är generellt sett en säker stad för turister, men det är viktigt att vara medveten om din omgivning och vidta några grundläggande säkerhetsåtgärder:

 • Håll dina värdesaker säkra och undvik att visa stora mängder kontanter eller dyra smycken.
 • Använd pålitliga taxitjänster och se till att taxametern är på.
 • Var försiktig med ficktjuvar, särskilt i trånga och turisttäta områden som Stora basaren och runt sevärdheter.
 • Om du går ut på kvällen, försök att hålla dig i grupper och välj välbesökta och upplysta gator.
 • Innan du reser gå in på UD:s infosida om Turkiet

Flyg till Istanbul

En direktflygning mellan Stockholm och Istanbul tar vanligtvis omkring 3 timmar och 30 minuter. Det kan finnas variationer i flygtider beroende på väderförhållanden och exakt rutt.

Några av de flygbolag som trafikerar sträckan mellan Stockholm och Istanbul inkluderar Turkish Airlines, Pegasus Airlines och SAS (Scandinavian Airlines). Det kan finnas fler flygbolag som trafikerar denna rutt, så det är bäst att kolla med en aktuell flygsökmotor eller resebyrå för uppdaterad information om flygbolag och tillgängliga flygningar.

För att sammanfatta, Istanbul är en fascinerande stad som erbjuder en unik blandning av historia, kultur och modernitet.

Genom att utforska stadens sevärdheter, njuta av det lokala köket och delta i kulturella evenemang kommer du att få en oförglömlig resa.

Kom ihåg att vara medveten om kulturella och sociala normer och vidta grundläggande säkerhetsåtgärder för att garantera en säker och trevlig resa. Lycka till och ha en fantastisk tid i Istanbul.


Istanbul med Hagia Sophia - Semesterguiden.nu
Innehåll
Bästa tiden att resa till Istanbul:
Vår, sommar och höst
Valuta i Turkiet:
Turkiska lira (TRY)
Invånare i Istanbul:

Flygtid

© Copyright 2009 - 2024
cross