Du är här: Semesterguiden
»
»
Krakow

Krakow

~ Polen ~

Krakow, en av Polens äldsta städer och dess tidigare huvudstad, är en fascinerande blandning av historia, kultur och modernitet. Staden är känd för sin fantastiska arkitektur, intressanta museer och livliga atmosfär, vilket gör den till en utmärkt destination för både förstagångsbesökare och återvändande turister.


Vädret i Krakow de närmaste dagarna

Att göra i Krakow

Om du har tid och vill utforska omgivningarna runt Krakow finns det flera intressanta platser att besöka. Wieliczka saltgruva, en annan av Polens UNESCO-världsarv, är en imponerande plats som ligger cirka 15 kilometer från Krakow.

Här kan du gå på guidade turer genom de underjordiska kammare och kapell som är uthuggna i salt. För naturälskare är Ojcowski nationalpark, belägen cirka 25 kilometer nordväst om Krakow, ett utmärkt alternativ för vandring, cykling och att njuta av den vackra naturen.Fler aktiviteter i Krakow!

Mer info om Krakow

Ett måste för alla besökare är Gamla stan (Stare Miasto), en UNESCO-världsarvslista som är känd för sina välbevarade historiska byggnader och charmiga gator.

Här hittar du bland annat det imponerande Kungliga slottet på Wawel-kullen, S:t Marys basilika och det vackra torget Rynek Glówny, som är Europas största medeltida torg.

I närheten ligger även Kazimierz, stadens historiska judiska kvarter, där du kan besöka synagogor och lära dig om det rika judiska arvet i Krakow.

Aktiviteter

Förutom att utforska stadens historiska platser, finns det många andra aktiviteter att ta del av i Krakow. Du kan delta i guidade vandringar, cykelturer eller flodkryssningar på Wisła.

Om du är intresserad av historia kan du besöka Auschwitz-Birkenau koncentrationslägret eller Fabryka Schindlera, Oskar Schindlers fabrik som nu är ett museum.

Transport

Krakow är lättillgängligt med flyg från många Svenska flygplatser. Den internationella flygplatsen Kraków-Balice (KRK) ligger cirka 15 kilometer väster om staden och erbjuder regelbundna flygförbindelser till destinationer inom och utanför Europa. Från flygplatsen kan du enkelt ta dig till centrum med hjälp av snabbtåg, buss eller taxi.

Krakow har ett utmärkt kollektivtrafiksystem som består av spårvagnar och bussar. Det är enkelt att ta sig runt i staden med hjälp av dessa transportmedel, och biljetter kan köpas i förväg eller ombord.

Det är också möjligt att hyra cyklar för att utforska staden i egen takt.

Lokala maträtter I Krakow

Krakows kulinariska scen erbjuder ett brett utbud av polska och internationella rätter. Några lokala specialiteter som du inte bör missa inkluderar pierogi (fyllda pastaknyten), placki ziemniaczane (potatisplättar) och kielbasa (polsk korv).

Besök gärna en av de många "mjölkbarer" (bar mleczny) för att prova på traditionell, enkel och billig polsk mat.

Under din vistelse i Krakow bör du prova några av de lokala dryckerna. Polen är känt för sitt vodka, och det finns många sorter att prova, från klassiska smaker till mer ovanliga sådana som bison-gräs-vodka (Żubrówka).

Det finns flera mikrobryggerier och ölbarer i Krakow där du kan smaka på lokalt öl.

Dricks är inte obligatoriskt i Polen, men det är vanligt att lämna en dricks på cirka 10% av notan på restauranger och barer om du är nöjd med servicen. Det är också bra att runda upp taxinotan till närmaste 5 eller 10 zloty.

Väder och klimat

Krakow har ett tempererat klimat med varma somrar och kalla vintrar. Den bästa tiden att besöka staden är under våren (april till juni) eller hösten (september till oktober), när vädret är behagligt och folkmängderna är mindre.

Somrarna kan vara varma och ibland fuktiga, med temperaturer som kan nå över 30 grader Celsius, medan vintrarna ofta innebär snö och temperaturer som sjunker under noll.

Billigare alternativ

Krakow är en relativt prisvärd stad att besöka, och det finns gott om budgetvänliga alternativ för mat, boende och aktiviteter.

Några tips för att hålla kostnaderna nere inkluderar att äta på lokala "milk bars" och gatumatstånd, använda kollektivtrafik och delta i gratis guidade vandringar.

Boende

Krakow erbjuder en mängd olika boendealternativ som passar alla budgetar och smaker. För budgetresenärer finns det många vandrarhem och budgethotell som erbjuder bekväma rum till överkomliga priser.

För den som är ute efter lyx finns det flera fyr- och femstjärniga hotell, såsom Hotel Copernicus och Hotel Stary, som erbjuder förstklassig service och eleganta rum. Dessutom finns det många privatägda lägenheter och rum att hyra via plattformar som Airbnb och Booking.com.

Kulturevenemang och aktiviteter

Krakow är en kulturell smältdegel, och det finns alltid något spännande som händer i staden. Bland de mest populära evenemangen är Krakow Film Festival, som äger rum i maj-juni, och Krakow Jazz Festival, som arrangeras i juli.

Andra intressanta evenemang inkluderar Krakows internationella teaterfestival och Krakow Street Theatre Festival, som båda äger rum under sommaren. För konstälskare finns det också många gallerier och konstmuseer att utforska, som MOCAK (Museum of Contemporary Art in Krakow) och Nationalmuseum.

Kulturella och sociala normer

Krakow är en vänlig och välkomnande stad, men det är viktigt att respektera de lokala kulturerna och traditionerna. Polska människor är generellt sett hjälpsamma och artiga, men det kan vara bra att lära sig några grundläggande fraser på polska för att göra kommunikationen enklare.

Att ta av sig skorna när man besöker någon i deras hem är en vanlig sed, liksom att tacka för måltider och att hålla upp dörren för andra. Rökning är förbjudet inomhus på offentliga platser, och det är olagligt att dricka alkohol på offentliga platser som inte är avsedda för det.

Shopping

Krakow erbjuder en mängd shoppingmöjligheter, från traditionella marknader till moderna köpcentrum. En av de mest kända marknaderna är Sukiennice (Dukhallen) på Rynek Glówny, där du kan köpa traditionella polska hantverk, smycken och souvenirer.

Om du är ute efter kläder och internationella varumärken kan du besöka köpcentrum som Galeria Krakowska och Bonarka City Center.

Säkerhetstips

Krakow är generellt sett en säker stad att besöka, men som turist är det alltid viktigt att vara medveten om sin omgivning och att vidta försiktighetsåtgärder. Håll koll på dina värdesaker, särskilt på överfulla platser och i kollektivtrafiken.

Undvik att bära stora mängder kontanter och var försiktig med att använda bankomater, särskilt på avlägsna platser eller under nattetid. Om du är ute sent på kvällen, försök att hålla dig till upplysta och vältrafikerade områden och överväg att ta en taxi snarare än att gå till fots.

När det gäller medicinsk hjälp finns det flera sjukhus och vårdcentraler i Krakow. Det är rekommenderat att teckna en reseförsäkring som täcker eventuella medicinska utgifter under din vistelse. För akuta situationer, ring 112 för att nå nödnummer.

Bra mobilappar

För att göra din vistelse i Krakow ännu smidigare kan du använda några användbara mobilappar som hjälper dig att hitta sevärdheter, restauranger och transportalternativ.

Exempel på sådana appar är Jakdojade (för kollektivtrafik), Zomato (för restauranger) och Google Maps (för navigering och platser av intresse).
Med dessa ytterligare tips och information i åtanke är du nu redo att utforska och njuta av allt som Krakow har att erbjuda.

Ytterligare information

Den officiella valutan i Polen är polska zloty (PLN). Det är en bra idé att ha lite kontanter på dig för mindre inköp, men de flesta större butiker, restauranger och hotell accepterar kreditkort.

Även om många människor, särskilt yngre generationer och de som arbetar inom turismsektorn, talar engelska, är det alltid uppskattat om du försöker lära dig några grundläggande fraser på polska.

Sammanfattningsvis är Krakow en underbar stad att besöka, rik på historia, kultur och underhållning.

Oavsett om du är intresserad av att utforska historiska platser, prova på det lokala köket, delta i kulturevenemang eller bara koppla av och njuta av stadens atmosfär, kommer Krakow säkert att imponera och överträffa dina förväntningar.


Krakow - Semesterguiden.nu
Innehåll
Bästa tiden att resa till Krakow:
Vår, Sommar, Höst
Valuta i Polen:
Złoty
Invånare i Krakow:

Flygtid

© Copyright 2009 - 2024
cross