Du är här: Semesterguiden
»
»
Marrakech

Marrakech

~ Marocko ~

Marrakech, känd som den röda staden, är en fascinerande och livlig plats som är fylld med färg, kultur och historia. Här får du en överblick över populära resmål, lokal mat, kulturella upplevelser, transportmöjligheter, boende och mycket mer.


Vädret i Marrakech de närmaste dagarna

Att göra i Marrakech

Mer info om Marrakech

Populära destinationer

Jemaa el-Fnaa: Detta är Marrakechs hjärta och själ, ett stort torg där du kan se allt från gatusäljare till ormtjusare och musiker. Missa inte att besöka soukerna, de traditionella marknaderna, som ligger runt torget.

Bahia-palatset: Ett vackert exempel på marockansk arkitektur som dateras tillbaka till 1800-talet, med sina fantastiska trädgårdar, mosaikgolv och träsniderier.

Medersa Ben Youssef: En imponerande koransk skola som är över 500 år gammal, här kan du beundra de utsökta trä- och stensnidningarna samt den stora marmorbassängen i innergården.

Koutoubia-moskén: Den största moskén i Marrakech och en ikonisk symbol för staden. Observera att icke-muslimer inte får gå in i moskén, men det är fortfarande värt att besöka för att beundra dess majestätiska arkitektur och de omgivande trädgårdarna.

Lokal mat

Marrakech erbjuder en uppsjö av kulinariska upplevelser, och några av de mest traditionella rätterna inkluderar:

 • Tajine: En smakrik gryta som tillagas långsamt i en konformad lerkruka, med ingredienser som kött, grönsaker och kryddor.
 • Couscous: Som serveras med kött, grönsaker och en rik sås.
 • Harira: En mustig soppa med linser, kikärter, tomater och kött, vanligtvis serverad för att bryta fastan under ramadan.
 • Bastilla: Ett sött och kryddigt pajliknande bakverk fyllt med kyckling eller duva, toppat med kanel och socker.

Kulturella upplevelser

Besök en hammam: En traditionell marockansk spaupplevelse där du kan njuta av ångbad, massage och kroppsskrubb.
Ta en matlagningskurs: Lär dig att laga äkta marockansk mat med en lokal kock och upplev smakerna och teknikerna bakom landets traditionella rätter.
Besök en berberby: Utforska de traditionella byarna i Atlasbergen och lär känna berberkulturen och deras livsstil.

Transport och boende

Marrakech erbjuder en rad olika transportalternativ, från taxibilar och hästdroskor till bussar och hyrcyklar. Lokala bussar är det billigaste alternativet, men kan vara trånga och svåra att navigera för förstagångsbesökare. Taxibilar är mer bekväma och priserna är rimliga, men glöm inte att förhandla om priset innan resan börjar.

Boendealternativen sträcker sig från budget till lyx, med traditionella riads (gamla hus omvandlade till hotell) som erbjuder en unik och charmig upplevelse. För dem som vill ha en mer välbekant boendeupplevelse finns det även internationella hotellkedjor.

Din budget

En genomsnittlig dag i Marrakech kan kosta mellan 500 och 1500 SEK, beroende på dina aktiviteter, matval och boende. Utforska trädgårdarna i Majorelle, cykla genom palmlundarna i Palmeraie, eller ta en ballongfärd över Atlasbergen för oförglömliga minnen.

Bästa tiden att resa Marrakech

Den bästa tiden att besöka Marrakech är under våren (mars till maj) och hösten (september till november), då temperaturerna är milda och behagliga. Sommaren kan vara extremt varm, med temperaturer som ofta överstiger 40 grader Celsius.

Festivaler och evenemang

 • Marrakech International Film Festival: Ett årligt evenemang som äger rum i december, med filmvisningar, seminarier och galor.
 • Fête des Potiers: En keramikfestival som äger rum i september, där lokala hantverkare visar upp sina färdigheter och säljer sina alster.
 • Marrakech Marathon: Ett årligt maratonlopp som äger rum i januari och drar tusentals löpare från hela världen.

Praktisk information

Lokal valuta: Marockansk dirham (MAD)
Visumkrav: Svenska medborgare behöver inte visum för kortare vistelser upp till 90 dagar.
Nödnummer: Polis – 190, Ambulans – 150, Brandkår – 15

Respektera lokal kultur och minimera miljöpåverkan

För att respektera den lokala kulturen bör du klä dig modest, särskilt när du besöker religiösa platser. Ta hand om miljön genom att använda vatten och energi sparsamt, undvika engångsplast och försöka använda lokalproducerade produkter och tjänster.

Språk och användbara fraser

Arabiska är det officiella språket i Marocko, men franska talas också brett. Några grundläggande fraser på arabiska inkluderar:

Hej: Salam alaykum (salam al-ay-koom)
Tack: Shukran (shoe-kraan)
3. Varsågod: Afwan (af-waan)
Hur mycket kostar det? Kam ycosto heda (kam yah-kos-toh hay-dah)
Var är...? Wein...? (wayne)
Ja: Na'am (nah-am)
Nej: La (lah)
Ursäkta mig: Al-mo'adara (al-mo-ah-dah-rah)
Jag förstår inte: La afham (la af-ham)
Hjälp!: Sa'iduni! (sa-ee-doo-nee)

Ytterligare utflykter och upplevelser

Besök Ouzoud vattenfallen: Om du har tid över, gör en dagsutflykt till de imponerande Ouzoud vattenfallen, som ligger cirka 150 km nordost om Marrakech. Dessa vackra vattenfall är en av de största i Nordafrika och erbjuder fantastiska fotomöjligheter samt chansen att simma i de svalkande poolerna nedanför.

Utforska Aït Benhaddou: Detta UNESCO-världsarv är en välbevarad befäst by, eller ksar, som ligger cirka 100 km sydost om Marrakech. Byggnaderna här är gjorda av lera och halm och klättrar uppför en brant kulle, vilket skapar en fascinerande och surrealistisk landsbygdsscen.

Atlasbergen vandring: Om du älskar att vara aktiv på semestern, varför inte ta en guidad vandring i Atlasbergen? Du kan välja mellan korta dagsvandringar och längre flerdagars äventyr, och det finns något för alla, oavsett fitnessnivå eller erfarenhet.

Utforska Essaouira: Den charmiga kuststaden Essaouira, med dess vita och blåa byggnader, erbjuder en kontrast till Marrakechs livliga atmosfär. Ta en promenad längs de befästa murarna och njut
av den friska havsluften, eller utforska de lokala marknaderna och köp färska skaldjur direkt från fiskarna i hamnen.

Flygtid från Stockholm

En direktflygning från Stockholm till Marrakech tar cirka 4-5 timmar. Det finns flera flygbolag som erbjuder direktflyg, inklusive Norwegian och Ryanair. Om du inte hittar en direktflygning som passar dig, finns det också många alternativ med mellanlandningar i städer som London, Paris eller Madrid.

Sista tips för att resa säkert

 • Var försiktig med ficktjuvar, särskilt i trånga och livliga områden som Jemaa el-Fnaa och soukerna. Använd en pengabälte eller annan säker förvaring för värdesaker.
 • Drick inte kranvatten, köp istället flaskvatten för att undvika magbesvär.
 • Var uppmärksam på trafiken när du går längs gatorna, då marockanska förare kan vara ganska våghalsiga.
 • Använd sunt förnuft när det gäller att acceptera erbjudanden från lokala guider eller säljare, och kom ihåg att det är normalt att pruta på priserna i soukerna.

Den Röda Staden

Marrakech är en stad som verkligen kan erbjuda något för alla, oavsett om du är intresserad av kultur, historia, mat eller äventyr. Så packa dina väskor och förbered dig på att uppleva det bästa av vad den röda staden har att erbjuda – och glöm inte att dela med dig av dina egna anekdoter och upplevelser när du kommer tillbaka hem!

Sammanfattningsvis erbjuder Marrakech en oändlig mängd upplevelser för alla typer av resenärer. Med sina rika kulturella sevärdheter, smakrika kulinariska läckerheter, varierade landskap och fascinerande historia, är det en stad som är väl värd att utforska


Marrakech panorama - Semesterguiden.nu
Innehåll
Bästa tiden att resa till Marrakech:
Vår och Höst
Valuta i Marocko:
Marockansk dirham (MAD)
Invånare i Marrakech:
1 miljon
Flygtid
1 stopp - 8 timmar
© Copyright 2009 - 2024
cross