Du är här: Semesterguiden
»
»
Saigon

Saigon

~ Vietnam ~

Saigon, även känd som Ho Chi Minh-staden, som är Vietnams största och mest dynamiska stad. Här hittar du en blandning av gammalt och nytt, där moderna skyskrapor möter historiska franska kolonialbyggnader, och livliga gatumarknader ligger i närheten av lyxiga köpcentrum. Förbered dig för en oförglömlig resa fylld med upplevelser och äventyr.


Vädret i Saigon de närmaste dagarna

Att göra i Saigon

Mer info om Saigon

Saigon är hem till cirka 7 miljoner invånare och är landets ekonomiska och kulturella centrum. En direktflygning från Stockholm till Ho Chi Minh-staden tar cirka 12 timmar. Här är några tips för att hjälpa dig att utforska denna fascinerande stad.

Huvudattraktioner

 • Krigsrestermuseet: Här får du en inblick i Vietnamkriget ur vietnamesisk synvinkel. Det är en stark och tankeväckande upplevelse som inte bör missas.
 • Notre-Dame-katedralen i Saigon: Denna imponerande katedral byggdes under den franska kolonialtiden och är en av stadens mest kända landmärken.
 • Ben Thanh-marknaden: En livlig och färgstark plats där du kan köpa allt från kläder och accessoarer till lokala delikatesser och hantverk.
 • Bitexco Financial Tower: För en fantastisk utsikt över staden, bege dig till Saigon Sky Deck på 49:e våningen av Bitexco Financial Tower.
 • Reunification Palace: Detta historiska landmärke var en gång hem för Sydvietnams president och är nu ett museum som visar landets historia.

Aktiviteter

Saigon erbjuder en mängd olika aktiviteter för alla åldrar och intressen. Du kan utforska stadens rika historia genom att besöka dess museer och monument eller delta i en guidad stadstur.

För naturälskare finns det många parker och trädgårdar att utforska, såsom Tao Dan Park och Botaniska trädgården. Om du föredrar äventyr kan du prova på cykelturer i Mekongdeltat eller ta en båttur längs Saigonfloden.

Transportalternativ

Det finns flera sätt att ta sig runt i Saigon. Taxi och motorcykeltaxi (xe om) är de vanligaste transportmedlen för turister. För en mer budgetvänlig lösning kan du ta lokalbussarna, men förbered dig på att det kan vara en utmaning att förstå rutterna om du inte talar vietnamesiska.

För att undvika trafiken kan du också hyra en cykel eller gå till fots.

Lokala maträtter

Saigon är känt för sin fantastiska mat och gatumat. Några av de mest populära rätterna att prova inkluderar pho (nudelsoppa), banh mi (vietnamesiska smörgåsar) och com tam (brytbart ris med grillat kött).

Testa också de saftiga vårrullarna (cha gio) och den läckra banh xeo (en krispig pannkaka fylld med räkor, fläsk och bönor). Förutom gatumatsstånden hittar du även utmärkta restauranger där du kan njuta av det vietnamesiska köket.

Väder och klimat

Saigon har ett tropiskt klimat med två tydliga årstider: regnperioden (maj till november) och torrperioden (december till april). Den bästa tiden att besöka staden är under torrperioden, då det är mindre fuktigt och temperaturen ligger mellan 21 och 34 grader.

Under regnperioden kan det vara mycket regnigt, men det finns fortfarande mycket att göra inomhus.

Budgetvänliga aktiviteter

Saigon erbjuder många kostnadseffektiva sätt att utforska staden. Här är några budgetvänliga tips:

 • Promenera längs Nguyen Hue Walking Street, en populär gågata där du kan njuta av stadens atmosfär och kolla in gatukonst.
 • Besök Jade Emperor Pagoda, en vacker och atmosfärisk plats fylld med rökelse och traditionell konst.
 • Gå på en gratis guidad tur i stadens historiska centrum med Saigon Free Walking Tours, som leds av lokala studenter.
 • Utforska stadens parker, som Tao Dan Park och 23/9 Park, som är utmärkta platser för picknick och avkoppling.

Boendealternativ

Saigon erbjuder en rad olika boendealternativ för alla budgetar. För dem som reser med en begränsad budget finns det många prisvärda vandrarhem och pensionat, särskilt i backpackerdistriktet Pham Ngu Lao.

Om du föredrar lyx och bekvämlighet kan du välja mellan en rad högkvalitativa hotell och boutiquehotell, såsom Park Hyatt Saigon och Hotel Des Arts Saigon.

Kulturella evenemang och aktiviteter

Saigon har ett rikt kulturliv, med många evenemang och festivaler som äger rum under året. Några höjdpunkter inkluderar Tet-festivalen (vietnamesiska nyåret), som firas i januari eller februari, och Ao Dai-festivalen, som hyllar Vietnams traditionella klädsel.

Dessutom finns det många teatrar, konstgallerier och kulturella centra där du kan njuta av lokala och internationella föreställningar och utställningar.

Kulturella och sociala normer

Vietnamesiska människor är generellt mycket vänliga och välkomnande. Dock är det viktigt att visa respekt för deras kultur och traditioner. Här är några tips för att vara en ansvarsfull turist i Saigon:

 • Klä dig modest, särskilt när du besöker religiösa platser som pagoder och tempel.
 • Ta av dig skorna innan du går in i någons hem eller en religiös byggnad.
 • Undvik att visa alltför mycket offentlig tillgivenhet, eftersom det kan anses opassande i den vietnamesiska kulturen.
 • Respektera de äldre och visa vördnad, eftersom familj och hierarki är mycket viktiga i vietnamesisk kultur.
 • Var försiktig när du diskuterar politik eller landets historia, eftersom dessa ämnen kan vara känsliga.
 • När du fotograferar människor eller deras hem, be om lov först. De flesta vietnameser är vänliga och kommer att säga ja, men det är viktigt att visa respekt.

Säkerhetstips

Saigon anses generellt vara en säker destination för turister, men det är alltid bra att vara medveten om vissa säkerhetstips när du reser:

 • Var försiktig med ficktjuvar, särskilt i trånga områden som marknader och turistattraktioner.
 • Förvara dina värdesaker på säkra platser, som i hotellens säkerhetsskåp.
 • Var försiktig i trafiken, eftersom trafikregler inte alltid följs strikt. Använd övergångsställen och följ lokalbefolkningens exempel när du korsar vägen.
 • Drick inte kranvatten; istället, använd flaskvatten för att dricka och borsta tänderna.
 • Undvik att ta med stora sedlar när du handlar på gatumarknader, eftersom det kan vara svårt att få växel. Ha mindre sedlar till hands istället.
 • Var försiktig när du hyr en motorcykel eller cykel, och se till att du har en hjälm och en karta eller GPS.

Saigon - en spännande stad

Saigon är en fascinerande och livlig stad som har mycket att erbjuda besökare, oavsett om du är intresserad av historia, kultur, mat eller äventyr.

Genom att följa dessa tips och råd kommer du att få en oförglömlig resa som ger dig en djupare förståelse och uppskattning för Vietnam och dess människor.

Förbered dig på att bli förtrollad av Saigons charm och energi, och för att skapa minnen som varar livet ut.


Saigon - Semesterguiden.nu
Innehåll
Bästa tiden att resa till Saigon:
December till april
Valuta i Vietnam:
Dong
Invånare i Saigon:
7 miljoner
Flygtid
Cirka 18 timmar
© Copyright 2009 - 2024
cross